Oliver Cromwell si puritanii au influentat istoria lumii definitiv

 Ideea e ca si datorita lui omenirea a adoptat o anumita directie pe care el a lasat-o sa se intrevada, cea a republicilor, cea a cetateanului, a celui ce are libertate religioasa; datorita lui Anglia nu a trecut prin ceea ce va trece Franta care si- a decapitat nobilii, caci el a atras atentia asupra caii spre care  duce acel absolutism regal, facand o miscare politica ce le-a deschis ochii deopotriva englezilor de rand, dar si nobililor, astfel incat ei au adoptat pozitia de mijloc, aceea de a domni democrat; oarecum, datorita lui, monarhia dainuie si azi, fiindca a provocat lupta unor extreme- la acea vreme – a absolutismului si a democratiei republicane. A fost un om cu un simt bun, un vizionar. A aratat forta poporului, forta unei credinte, a unei idei, l-a anticipat pe Hitler, fara a merge pe acelasi tip de cale.

Asta spune multe despre capacitatea englezilor de a se adapta unui bun simt milenar, de a trata lucid situatii de criza.

Nu e intamplator faptul ca un puritan, cum era el, a facut asta, deoarece ei sustineau spiritul bisericii, nu rigorile care fac omul un supus inert, deoarece ei nu erau de acord cu supunerea bisericii catre stat, ceea ce o desfiinta ca forta spirituala adevarata, corupand-o asa cum s-a intamplat in evul mediu, cand implicarea ei in politica a dus-o la o putere extrem de mare, dar presarata cu crime, ea initiind cruciade, din motive mai mult politice. (Oamenii s-au folosit de religia crestina pentru putere politica atunci, au corupt-o pana in maduva oaselor si-au batut joc de tot ce era invatatura adevarat crestina- un mare paradox al omenirii)

Acesti nesupusi puritani vor fi baza Americii de Nord care a ajuns azi cum a ajuns. (puritan se pare ca se poate asocia cu un spirit capabil sa adopte o pozitie care sa il ajute sa isi castige libertatea, sa respecte morala crestina; totusi s-a ajuns mai degraba la un spirit pragmatic, dar liber, in America)

Mie, acel gest de a ucide un rege in era regilor mi se pare fundamental pentru omenire, pentru evolutia ei ulterioara.

Oliver Cromwell a fost cel care in secolul 17 a decapitat un rege, pe Charles I, care credea in Dreptul divin al regelui de a conduce. Dupa ce l-a ucis pe Charles, Cromwell s-a autoproclamat Lord Protector al Angliei, declarand Anglia, Scotia si Irlanda (pe care a cucerit-o chiar el) republici si promovand libertatea constiintei religioase (desi cerea sa fie pedepsiti blasfemiatorii), .

El era puritan, facand parte dintre cei care au criticat Biserica anglicana ca s-a reformat doar liturgic si teologic, nu in spiritul ei. Acestia doreau o lume guvernata dupa regulile lui Dumnezeu.

Asadar spiritul lui era oarecum divizat daca promovase libertatea religioasa, dar ii pedepsea pe blasfemiatori.

El facea parte din New Model Army, o armata profesionista facuta sa sustina Parlamentul, dar care a luptat impotriva regalistilor din  timpul Razboiului civil englez (care ii opunea pe sustinatorii lui Charles I si ai dreptului divin regal sustinatorilor lui Oliver Cromwell). El era un Independent intre puritani, adica unul care sustinea ca bisericile trebuie sa fie supuse comunitatii locale, nu unei conduceri centrale. New Model Army sustinea Good Old Cause care sustinea ideea ca monarhia nu trebuie sa controleze Biserica.

Ideea ar fi ca Oliver Cromwell a actionat in virtutea unei idei religioase, dar a proclamat ideea ca poporul e format din cetateni, nu din supusi si ca nu trebuie sa mai ingenuncheze in fata nimanui, a niciunui rege.

A fost un puritan care a produs un genocid cand a cucerit Irlanda.

Regele Charles I s-a casatorit cu o printesa catolica, a introdus in practica liturgica ceremonii pe care englezii le omiteau, indepartandu-se de ceea ce Biserica anglicana promova, apropiind-o pe acesta prea mult de catolicism. Totul a dus la razboiul civil in care i se opuneau fortele parlamentare, care nu acceptau intentia lui de a-si extinde puterea si asupra lor; de asemenea i se opuneau si puritanii care nu acceptau simpatiile lui catolice. In final el a fost ucis pentru ca nu a acceptat conditiile unei monarhii constitutionale. Monarhia a fost abolita si a fost declarata o republica numita Commonwealth of England.

Puritanii au emigrat in America de Nord intre 1620 si 1640 – Marea Emigratie – ea a incetat in timpul Razboiului civil din timpul lui Charles I cand acesta a oprit aceasta migratie.

In ce sens au influentat Cromwell si puritanii istoria ulterioara?

Au infiintat prima republica si au proclamat o oarecare libertate a cetatenilor, asadar au dus spre democratiile actuale.

Datorita lor, dupa Restauratie, cand Charles II, fiul lui Charles I, a fost iar proclamat rege, acesta a condus in virtutea nu unui Drept divin, ci in baza unui contract social, intre rege si cetateni, prin care acesta le asigura pacea si prosperitate, idee pe care a emis-o Thomas Hobbes In „Leviathan”.

Aceasta republica putina cata a fost a lasat teren dezvoltarii si doctinelor  de esenta materialista, Locke, Hobbes, Bacon, cu un rol imens in democratiile, dar si in comunismul ulterior. Materialismul sta la baza societii consumismului de azi, e cauza spiritului scindat al omului modern, pe care l-au exprimat, de la Baudelaire incoace poetii. Reforma e cea care a declansat marele avant al industrialismului, puritanistii dand si prima republica.

 Asadar, Cromwell a schimbat lumea. Nu degeaba BBc l-a ales in Top 10 al celor mai mari britanici ai tuturor timpurilor.

Oare, au adus, totusi, raul in lume sau au ajutat lumea sa se orienteze spre un bine viitor, asa cum l-a intuit vizionar Shelley, cand vorbea de faptul ca, in cele din urma, mai devreme sau mai tarziu, binele naturii umane va elimina raul din lume si va evolua spre o domnie a iubirii transcendente.

Omenirea a cunoscut perioada Evului Mediu, de reguli stranse, de nesuportat iar acum e era eliberarii consumiste. Sa fie, oare, viitorul al unei armonii a spiritului cu corpul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: