Fenomenul Jim Morrison (2)

 the_doors_01.jpg

Fenomenul reprezentat de el a aparut intr-o epoca marcata de o eliberare a tinerilor  americani de regulile rigide impuse de adulti, eliberare de stilul de viata al tatilor. El insusi isi ura parintii , pe care ii considera morti si care se purtasera  cu multa strictete fata de el.

Epoca aceasta este influentata inca de Marele Razboi, in care murisera multi americani, in razboaiele din Pacific. Tinerii nu mai inteleg sacrificiul parintilor, nu inteleg cum poti sa iti dai viata pentru cauze politice. In Pacific, in una din cele mai grele batalii, americanii atacau dinspre mare o insula si coborau in valuri, secerate de japonezi, cei din spate calcand pe trupurile celor ucisi, fara a se gandi la propria moarte.

America de dinainte de razboi era dominata, ca mentalitate, de religia puritanilor, care impuneau o viata morala, guvernata de reguli rigide.

Razboiul din Vietnam care a urmat le-a revelat tinerilor care vor milita pentru pace faptul ca razboiul e dus pentru interese politice, care nu au de-a face cu ei, ei fiind doar carne de tun.

O alta sursa a miscarilor perioadei o constituie cultura Europei, miscarile literare avangardiste si inaintasii lor: Rimbaud, Verlaine si ceilalti simbolisti, care l-au influentat mult pe Morrison. Ca adevarat american, el nu s-a limitat, ca europenii, doar la a face parte din boema, de a se izola intr-o lume a sa…spirit activ american, el a vrut sa se faca auzit si a apelat la muzica pentru asta. Era fascinat si de actorie, asadar ii placea sa se exprime, sa se arate, isi manifesta foarte usor interioritatea si intr-un mod total dezinhibat si original.

La toata aceasta atmosfera vor contribui si celelalte trupe – Rolling Stones, Janis Joplin, Jimmi Hendrix, miscarile poetice americane – generatia Beat. Ei vor ataca tabuurile societatii – sexul, drogurile, imoralitatea. Nu neaparat pentru ca tot ce vor ei este numai sa faca sex si sa se inece in alcool sau in droguri, ci pentru ca era singura cale prin care puteau incerca sa distruga o societate care nu le placea, in care nu isi gaseau locul.

Ce efecte sunt azi? Tinerii de azi sunt la fel de dezinhibati, practica metodic si progresiv ceea ce au reusit sa cucereasca inaintasii lor, ceea ce inseamna ca nu s-a consumat acest fenomen – e aceeasi blazare, plonjare in sex, droguri si muzica, aceeasi incercare de eliberare, dar…consumismul e in floare si e noul zeu la care se inchina toti; cand se fac mari, cei fara bani isi doresc o slujba, o casa, o masina etc, cei cu bani, sa se fixeze cat mai comod la conducerea lumii – azi toti vor sa conduca, sa nu fie lasati la o parte, sa ia si ei o felie din prajitura puterii, prin detinerea de cat mai multi bani, prin detinere de functii in corporatii sau in politica.

 Jim Morrison spunea ca oamenii nu vor neaparat o casa, doua masini si o slujba, ci ceva sacru; azi nu se mai aplica si poate ca pana nu isi vor da seama de asta, oamenii vor continua sa caute scapare in vietile alternative oferite de excitante.

200px-doorsmovieposter.gif

the_doors_04.jpg

5 răspunsuri

 1. felicitari cui a scris articolul , istoria se repeta pentru ca trebuie .. oamenii iar au intrat in febra ratiunii, iar romanii nu au iesit niciodata din ea! r.i.p. jim morrison!

 2. Chiar eu am scris articolul, asadar, multumesc 🙂
  Ma intreb cum va fi iesirea din ea, de data asta.
  Romanii…eh, au avut si ei vremuri mai bune (secolul 19)

 3. sunt fan THE DOORS
  e super articolul
  pacat ca a murit totusi prematur Jim MORRISON
  chiar citesc poezii scrise de el
  oricum lumea s a schimbat dupa moartea lui

 4. Felicitari pentru articol. Bine spus „fenomenul jim Morrison”. Cred ca toti tinerii detin o latura a lui mai mult sau mai putin expusa.
  Si inca ceva: cam toate generatiile care vin se impiedica de aceeasi piatra: dorinta de a-i depasi pe ceilalti si viciile.

 5. E o problema cu adevarat complexa, asta a tinerilor, dar nici cea a adultilor nu e mai simpla. Tineretea e o varsta atat de aparte, este explozia spre ceva sau consumul spre nimic. Odata ce iesim din ea devenim adultii, care inseamna stingere spre nimic, din pacate. Putini adulti sunt crestere spre intelepciune sau implinire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: