William Trevor – „Citindu-l pe Turgheniev”

  Am inceput s-o citesc datorita titlului. Ma asteptam sa fie altceva, decat a fost. Este o scriere in stilul clasic-realist – o eroina care la inceput e banala, o fata de la tara care se casatoreste cu un comerciant de la oras, inchipuindu-si ca va avea parte de o viata fara griji, o continua sarbatoare. Se insala amarnic, dand de un sot alcoolic, impotent, cu doua surori cumplite. Se indragosteste de un var, dar…

 Partea care imi place e a doua, cand personalitatea ei sufera transformari ample, isi pierde cheful de a trai, nu isi ascunde sila de tot si de toate, nu vorbeste mai deloc si traieste mai mult intr-o realitate paralela, in lumea romanelor lui Turgheniev. Acestea mi se par cele mai frumoase pagini.

” Tot mai mult, ea ramanea in bucatarie in timpul mesei, in ciuda protestelor lui Elmer care ii spunea ca surorile lui se supara cand face asta. Dar de ce sa n-o faca? se gandea ea. Nu le putea suferi.

<<Bersenev a luat o drosca pe drumul inapoi spre Moscova si s-a dus sa il caute pe Insarov, dar i-a trebuit multa vreme pana sa il gaseasca pe bulgar, caci Insarov se mutase…>>

  Cautarea lui posomora obiectele din sufrageria familiei Quarry, tava urata pentru debarasat, dulapul, perdelele duble de dantela si creton…”(pag150-151-152)

Mi se par cele mai faine pagini.

  Cartea se citeste usor, e limpede scrisa, dar te prinde pana la urma.

2 răspunsuri

  1. am castigat-o ieri si de-abea astept s-o citesc. 😀

  2. Spor la citit! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: