Rembrandt- marire si decadere

Rembrandt, fiu de morar, nepot de brutar, este singurul din familia sa care nu duce traditia moraritului mai departe. Studiaza in atelierul unor pictori- 1621 Jacob van Swanenburgh, 1624 Pieterszoon Lastman (influentat de Carravaggio).

  Isi deschide un atelier propriu la Amsterdam, unde intra in cercuri inalte, o cunoaste pe fiica primarului, de care se indragosteste- Saskia. Au patru copii, dintre care primii mor, iar al patrulea, Titus,  traieste 27 de ani, cand este rapus de tuberculoza, ca si mama sa.

  Prima sa comanda importanta este Lectia de anatomie a doctorului Tulp, in care picteaza breasla chirurgilor, dar cel luminat este cadravul disecat, simbol al nimicniciei noastre, al vanitatii stiintei.

  A pictat „Rondul de noapte” in care ii prezinta pe artileristi, o capodopera acum, un scandal atunci, caci comandantul nu este evidentiat atat cat ar fi vrut si nu sunt aliniati, ca simbol al ordinii, ci in miscare. Tabloul ar fi produs un mare scandal atunci, caci multi erau prezentati in penumbra iar unul semana cu un clovn, daca nu ar fi fost primit cu entuziasm de critici.

 Dupa ce ii moare sotia, angajeaza o educatoare pentru fiul sau care ii va deveni si amanta, Geertje Dirks, pe care insa o abandoneaza, dupa ce o are ca servitoare pe Hendrickje Stoffels; justitia ecleziastica ii acuza de imoralitate si ea este excomunicata. Totusi, ea mai sta 9 ani alaturi de Rembrandt, avand impreuna o fiica, pe Cornelia.

  Decaderea lui incepe cu faptul ca nu isi mai onoreaza comenzile, primeste si mai putine, din cauza legaturii cu Stoffels, cineva refuza sa ii dea banii pe portretul fiicei sale fiindca nu ar fi semanat deloc cu ea.

  Admir faptul ca era fidel viziunii, imaginatiei sale, nu clientilor sai.

  A murit sarac, repudiat de cercurile inalte pe care le frecventase.

  Ultima comanda mare a venit fiindca murise pictorul angajat oficial – e vorba de a fi pictat o zona din interiorul noii primarii din Amsterdam, ceva despre trecutul Olandei, ” Juramantul lui Claudius Civilis”, rascoala batavilor impotriva romanilor, condusa de un roman de origine batava – Claudius; pictorul i-a infatisat ca pe niste salbatici, ceea ce i-a nemultumit profund pe cei ce i-au comandat tabloul.

  Simti ca din viata lui Rembrandt razbate forta de a fi de partea adevarului propriu, de a te pastra deasupra vanitatilor marunte ale vietii, de a trai in spirit, …toate chestiile astea pe care unii din noi incearca cu disperare sa le aiba, desi lumea te indeamna tot mai mult sa te scufunzi in groasa ei materialitate, in lipsa ei de idealuri, in indeletnicirile marunte care iti rapesc din lumina sufletului, pe care il umplu cu invidie, rautate, cruzime, intoleranta, egoism.

 unul din portretele de la batranete, care mi se pare ca il reprezinta cel mai bine – 1661

rembrandt134-1661.jpg

celebrul „Rond de noapte”

720px-rembrandtnightwatch.jpg

  si detaliul – tridimensionalitatea – care socheaza atuncirembrandt72-rondul-detaliu.jpg

filosofii lui, primul fiind, de fapt, Ieremia

rembrandt7-profetul-ieremia.jpg

filosof citind 1630, apoi filosof meditand, 1631, apoi Faust, 1642

rembrandt8-filosof-citind-1630.jpg

rembrandt9-filosof-meditand-1631.jpg

rembrandt133-1652-faust.jpg

scene religioase – Isaac si fiul sau

rembrandt102-1645.jpg

parabola lucratorilor in vie

rembrandt138-parabola-lucratirilor-la-vie-1637.jpg

6 răspunsuri

  1. Pot spune ca imi place Rembrandt. I-am vazut muuulte picturi… fiecare muzeu isi are partea… Filosoful meditand e superba. Scara e perfecta, urcand parca la Rai. 🙂

  2. …sau spre camarutele de sus, din mintea sa, patrunzand in locuri tot mai profund inalte, mai noi, misterioase pline de tainele cunoasterii adevarate… 🙂

  3. Sper ca seria articolelor de gen sa mearga mai departe. Nu de altceva, dar incep sa dezvolt o usoara dependenta. Rembrandt este…straniu. La ani-lumina de contemporanii sai, din multe puncte de vedere.

  4. 🙂

  5. imi plac foarte mult aceste picturi ale acestiu renimit pictor. am avut si sansa sa vad si sa ating unele din aceste opere.

  6. Esti o fericita, Oana! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: