Trasee prin tara – Manastirea Moldovita

Am plecat de la Sucevita si ne-am indreptat spre Moldovita. Drumul trece prin pasul Ciumarna care are peste o mie de metri- e de vis, cu dealuri inalte impadurite, cu case risipite in stilul celor din Fundata, Moeciu, dar din lemn cele mai multe. Liniste, sosea foarte buna.
Manastirile sunt destul de departe, totusi una de alta. Pe harta distanta de la vatra Sucevitei la manastire parea mai mare, dar am mers pe jos cam o suta de metri.
 Aici era ceva mai multa lume, insa varful va fi Voronetul, unde ne calcam pur si simplu pe picioare.
De aici am reusit sa cumpar iconite si o vedere.
Preturile – ca la Sucevita.
intrarea :

prima e fotografie facuta de noi in 28 aprilie
Date despre Manastire:
– e tot manastire fortificata si sunt interesante usile de la intrare caci trebuie sa ridici piciorul ca sa intri.

Date culese de peste tot:
– are hramul Buna Vestire
– Alexandru cel Bun a construit prima manastire Moldovita, pe malul raului cu acelasi nume, la inceputul sec 15, dar ea a fost distrusa de alunecarile de teren sau de un cutremur la inceputul sec 16
– ruinele acestei prime manastiri se gasesc la 500 de m de actuala constructie; ea a fost atestata documentar la 1402
– noua biserica a fost inaltata la 1532 de catre Petru Rares, a carui statuie exista in curtea manastirii

Manastirea este inconjurata de muntii impaduriti ai Bucovinei – la est, muntii Ciumarnei si Dealul Obcinei, la nord Dealul Manastirii, la vest, muntii Argelul si Sicriesul, iar la sud, satul Vatra Moldovitei
– ea e formata din: o casa domneasca, chilii, 4 turnuri de aparare si biserica

 


– are ziduri puternice inalte de peste 6 m, groase de 1,20 m, ceea ce ii da aspect de fortareata

– fatada are doua turnuri pe colturi si unul central pe sub care se poate trece

 

– construita la poalele muntilor dintre Moldova si Transilvania, se poate sa fi avut scop de aparare, supravegherea zonei de frontiera
– in traditia locala se spune ca staretul era si capetenia unei organizatii cu caracter militar, in care intrau toate satele de razesi de pe valea raului
Sub domnia lui Alexandru cel Bun, la manastirea Moldovita functiona un important centru cultural, unde se copiau si impodobeau carti bisericesti. Cele mai valoroase manuscrise dateaza din secolul al XV-lea. Activitatea culturala desfasurata in epoca lui Alexandru cel Bun a continuat si in secolele al XVII-lea (se remarca stadaniile episcopului Efrem de Radauti, mare carturar si ctitor la Moldovita, care a organizat aici o scoala de copisti si miniaturisti) si al XVIII-lea.
Arhitectura


Intrarea principala din pridvor in pronaos se face printr-un portal impunator, urmeaza pronaosul spatios, urmat de camera mormintelor (gropnita), care are si o tainita, fapt unic, apoi naosul prelungit pe laturi cu cele doua abside de nord si de sud, iar la est cu incaperea semicirculara, mai adancita a altarului

 

– e renumita pentru cateva elemente arhitecturale:
Interesanta este bolta pronaosului – in locul celor patru arce moldovenesti apare un sistem de opt arce intretaiate, avand aspectul decorative al unei stele.

– a fost construita de mesteri transilvaneni, de aceea poarta semnele stilului gotic tarziu transilvanean
– golurile ferestrelor si inaltimea lor dau ceva din atmosfera catedralelor gotice
– chenarele ferestrelor si ale usilor, taiate in arc frant, cu nervuri si rozete in trifoi, purtand semnele stilului gotic tarziu, transilvanean.


– are un sir de firide inaltate deasupra absidelor si ocnite marunte dispuse sub cornise si pe cilindrul turlei

 

Are un muzeu cu obiecte de valoare inestimabila, care e amenajat in clisiarnita :

pomelnicul si epitrafurile (pomelnicul lucrare de arta prin decoratia sculpturala si in acelasi timp document istoric datorita insemnarilor pe care le cuprinde si cele doua epirtafuri-broderii lucrate in secolul al- XV-lea).
– Printre cele mai frumoase piese se numara si jiltul domnesc, atribuit perioadei domniei lui Petru Rares. Remarcabil prin proportiile sale, care-i dau o alura monumentala, jiltul este decorat cu stema Moldovei, cu impletituri de linii si flori marunte crucifere. 

2 răspunsuri

  1. Minunat pelerinaj la manastirile bucovinene.Multumesc din inima pentru toate informatiile si imaginile care descriu atat de amanuntit picturile exterioara si interioara a acestor unice manastiri medievale.Desi locuiesc in Radauti,nu mi-am permis inca a face un pelerinaj complet si sa studiez mai aprofundat pictura si obiectele valoroase expuse…dar odata cu trecerea timpului vine si intelegerea necesara,mai profunda.

  2. Ma bucur tare mult ca sunt utile 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: