Trasee prin tara – Manastirea Voronet

 La Voronet am ajuns pe la 14 si sta sa ploua. Locul gemea de masini, asa ca am fost nevoiti sa parcam undeva in apropiere. In micul hol de la intrare ne inghesuiam, la fel ca la cozile de la pui de pe vremuri.

Taxe peste taxe, dar multi profitau de imbulzeala si intrau fara a mai plati

A fost singura manastire unde am facut fotografii in interior, pe ploaie,

asadar primele doua foto ne apartin

Date despre Manastire

este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la numai 4 km de centrul orasului Gura Humorului

– e manastire fortificata, la fel ca sucevita si Moldovita ( adica are ziduri ce o inconjoara, ca o fortareata

– are hramul Sfantului Gheorghe

– exista o legenda spusa de Ion Neculce legat de alegerea acestui hram:

Iara, Stefan-voda, mergand de la cetatea Neamtului in sus pre Moldova, au marsu pe la Voronet, unde traie un parinte sihastru, pre nume Daniil, si tatand Stefan-voda in usa sihastrului sa-i descuie, au raspunsu sihastrul sa astepte Stefan-voda afara pana ce si-a istovit ruga. Si dupa ce si-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat in chilie pre Stefan-voda si s-au ispovedit Stefan-voda la dansul. Si au intrebat Stefan-voda pre sihastru ce va mai face, ca nu poate sa sa mai bata cu turcii: inchina-va tara la turic, au ba? Iar sihastrul a dzis sa nu o inchine, ca razboiul este a lui, numai, dupa ce va izbandi, sa faca manastire acolo, in numele Sfantului Gehorghe, sa fie framul bisericii.

a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in 1488, din 26 mai pana in 14 septembrie, intr-o perioada de timp record.

– Daniil Sihastrul a fost primul staret al manastirii

– in 1547 varul domnitorului Petru Rares, mitropolitul Grigorie Rosca, a adaugat pridvorul si sub privegherea lui s-a facut pictura exterioara

– biserica actuala e construita pe asezamantul unei vechi biserici de lemn

– in pronaos se afla mormantul lui Daniil Sihastru

Manastirea Voronet este socotita „Capela Sixtina a Orientului” pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita „Judecata de apoi”. De asemenea „albastrul de Voronet” este considerat de specialisti ca unic in lume si cunoscut ca rosul lui Rubes sau verdele lui Veronese. 

– Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si s-a reluat in anul 1991, de data aceasta cu obste de calugarite sub staretia Stavroforei Irina Pantescu.

Arhitectura

– Mitropolitul Grigorie Rosca a adoptat o solutie nemaintalnita pana la el: a construit pridvorul dinspre vest deschis, astfel ca a lasat peretele din spate, dinspre vest ca pe un imens ecran pe care a fost pictata celebra scena a „Judecatii de Apoi”

 Foto urmatoare ofera o vedere din trei parti a peretelui vestic:

 

 

– e o sinteza de elemente bizantine – plan triconc cu turla pe naos:

 

de elemente gotice – arcurile frante la chenarele usilor si ferestrelor:

 

de elemente autohtone – turla pe patru arcuri si baza stelata, ocnite sub cornisa, arcade oarbe la abside:

Chenarele de piatra care inconjoara usile de patrundere in lacasul sfant dispuse pe laturile de nord si sud ale pridvorului contin elemente de decoratie in stil gotic si renascentist

 

2 răspunsuri

 1. Cu mare bucurie m-am intors la manastirea Voronet .A trecut un an de cand nu am vazut-o ,dar ma rugam sa gasesc alt comportament al calugaritelor -ghid,mai ales .
  Am fost prevenita de cativa localnici cu care am vorbit,ca sunt „tare rele calugaritele de la Voronet” si mare dreptate au avut ,din pacate .
  Calugarita-ghid,trebuie ajutata fie psihologic,fie psihiatric .
  In timp ce explica pe un anumit ton spart ,pelerinilor ,scenele biblice din frumoasele picturi ,deodata se scurtcircuita si incepea sa racneasca la un sarman pelerin care era atat de absorbit si emotionat de frumoasa locatie ,incat nu statea chiar drept ci ,probabil se sprijinea usor de un perete .Dupa decibeli inalti foarte,revenea cu vocea-i sparta,sa explice in continuare,scenele biblice,ca mai apoi ,iar sa ne agreseze urechile cu un alt racnet,la alt pelerin.
  Ce a pus capac a fost momentul „infrcosatoarei calugarite” cand un cuplu ,mai in varsta ,de francezi,admirau o pictura de pe perete si ,usor de abia vizibil,sotul a atins peretele,cu varful unui deget ,spunandu-i fascinat sotiei,cat de frumoasa este pictura. Dar,vai,deodata s-a auzit o „detunatura”,era racnetul infricosatoarei calugarite-ghid care cu o viteza uimitoare ,a intrebat in trei limbi-romana,engleza,franceza,de ce pune mana pe perete ?!!
  Sarmanii francezi,s-au speriat atat de tare incat se ingalbenisera la fata si nu intelegeau in ce consta imensitatea greselii !!
  Am facut vorbire despre comportamentul acestor calugarite de la Voronet ,la mai multe manastiri la care am fost .Absolut toti calugarii cu care am vorbit despre isteria si comportamentul neadecvat al voronatencelor ,toti stiau si zambeau cu subinteles.
  Un lucru e cert- Manastirea Voronet este a poporului roman si nu, un S.R.L.al calugaritelor de acolo .Acest adevar trebuie sa-l accepte si nevricoasele in sutana care racnesc,jignesc si fac militarie cu turisti fie ei romani sau straini ,ce vin la Voronetul NOSTRU.
  Oare la anul sa fim „pregatiti „sa primim si cateva nuiele peste maini,fata sau parte dorsala de la „infricosatoarea „sau sa ne ducem smeriti cu tablete de extraveral in dar ?
  Nu stiu,poate le schimba sau poate le…….trateaza !!!

 2. Cred ca ghid ar trebui sa fie altcineva decat calugaritele, unul profesionist; ele cu ale lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: