Before the rain(1994) – film macedonean

  Un film pe care l-am vazut la recomandarile unor blogeri. Si care merita.

Regia si scenariul Milcho Manchevski. Cu Katrin Cartlidge si Rade Serbedszija. Bineinteles ca mi-a placut cum a jucat Rade. Nominalizat la Oscar in 1995.

Film despre razboiul oamenilor care au vietuit atat timp impreuna si deodata ajung sa se urasca si ura nu e potolita pe moment decat de crima.

E vorba despre conflictul dintre albanezi si macedoneni, din Macedonia. Albanezii sunt musulmani, macedonenii sunt ortodocsi. Musulmanii i-au asuprit pe macedoneni patru secole. Ura e veche.

Filmul nu arata cauzele, nu-l intereseaza asta, ci efectele monstruoase, oamenii care devin brusc animale si ucid cu sange rece.

 Totul se petrece intr-un sat.

Subiect simplu: o albaneza ucide un macedonean si de aici ajung sa se ucida doi macedoneni intre ei, unul dintre ei vrand sa ia apararea fetei, care nu e decat un copil, dar fratele ei va ajunge sa o ucida si pe ea, in cele din urma.

 Totul se complica prin interventia unui calugar care se indragosteste de fata si vrea sa o ajute, dar e expulzat de la manastire si prin cea a unui macedonean, fotograf la Londra, caruia i se face dor de casa si se intoarce in locurile natale, dupa ce fusese un timp in Bosnia, in timpul razboiului. Acasa descopera aceeasi ura, aceeasi violenta pe care le lasase in Bosnia si ale carei ecouri erau si in Londra. Dupa episodul bosniac renunta definitiv sa mai faca fotografii, renunta la tot ce e el.

E trist cum totul devine haos, e trist cum iubirea nu are nicio sansa, calugarul macedonean Kiril o iubeste pe albaneza musulmana, Zamira, fotograful macedonean o iubeste pe  Halima Halili, albaneza cu care fusese coleg de scoala.

 E impresionanta frumusetea locurilor, muntii Macedoniei (tara de munti si lacuri), actiunea petrecandu-se in asezari aflate la mare altitudine, case din piatra foarte simple, saracacioase, dar atat de frumoase in primitivismul lor.

Scene frumoase; calugarul Kiril culegand rosii  pe platourile muntoase, dincolo de el zarindu-se marea sau un lac; nasterea a doi miei; regasirea casei parintesti darapanate.

Apar si scene la Londra – e accentuata doar agitatia ei continua:masini in viteza, picioare grabite; stiri la radio despre emigranti, atentate cu bomba.

Actorii macedoneni – zdraveni, inalti, pletosi, ca niste haiduci, cu trasaturi tipice sarbilor.

Contrastul mereu subliniat intre frumusetea Macedoniei, a locurilor acelea uscate, de piatra, cu culturi sumare, cu stanci de o frumusete salbatica, neclintite si permanente si oamenii cu cruzimea, agitatia, crimele lor.

2 răspunsuri

  1. mi-a placut mult filmul. felul cum e spusa povestea, inverasand planurile. totul imi pare melancolic. momentele in care speri ca iubirea poate invinge sunt de scurta durata, zadarnice intr-o lume care e predominant intoleranta. mi s-a parut foarte trist, l-as mai revedea pentru ca simt ca mi-a scapat ceva. muzica iar a completat perfect cadrele.

  2. Da, exact asa este. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: