Gheorghe Zamfir

de vazut pe you tube

Ma impresioneaza felul cum canta. Am vazut un interviu cu el si observ cat e de suparat. Nu are bani suficienti, nu e lasat sa predea la catedra de nai de la Bucuresti. E un om trist, singur, care a marturisit ca a supravietuit doar datorita credintei puternice.

E si un pic cam laudaros, este un temperament ciudat, de artist mereu revoltat, care banuieste o conspiratie impotriva lui, are viziuni extatice cand canta, pare a apartine mai mult unei alte dimensiuni la care noi nu avem acces.

De ce un om care a vandut atatea milioane de discuri nu mai are bani?

sursa  laroumanie: „Un malheur ne venant pas seul, le musicien, établi depuis deux décennies dans la région parisienne et marié à une française, s’est vu réclamer par le fisc français des arriérés d’impôts de l’ordre de 2 M€ (13 MF) ce qui le laisse sans ressources, malgré les millions de disques qu’il a vendus à travers le monde, ayant perdu voitures, propriétés et jusqu’aux bénéfices de ses droits d’auteur.”

Asta e raspunsul- a avut o proprietate in Franta unde a locuit in ultimii 20 de ani, dar nu a platit impozit si fiscul francez i-a luat tot, chiar si drepturile de autor.

Daca e ceva ce nu imi place la Gheorghe Zamfir e faptul ca se ridica pe sine in slavi. Indreptatit sau nu, e penibil, totusi, modestia e trasatura obligatorie a unui talent imens, pentru ca oricum el SE VEDE, prin ceea ce creeaza.

Interviu in cadranpolitic: ” Ce mi s-a întâmplat mie se întâm­plă o dată la câteva sute de ani unui artist: să fie scos din istorie. Ştie vreun român la ora actuală şi interesează pe cineva în România, pe ministrul Culturii sau pe vreun alt politician, că în urma unui studiu făcut de către Academia de Ştiinţe din Malmo, Suedia, anul trecut, Gheorghe Zamfir a ieşit pe locul întâi mondial ca cel mai celebru muzician al planetei şi cel mai iubit, cu un miliard cinci sute de milioane de voturi, iar pe locul doi a ieşit Richard Wagner, cu 600.000 de voturi, iar pe 3 Beethoven, pe 5 Mozart şi doar pe locul 7 Bach? Inte­resează pe cineva în România acest clasament? Căci, dacă purtam alt nume, cu „ici” la sfârşit, azi eram eroul planetar cu cele mai mari ono­ruri. Interesează pe cineva că de 50 de ani Gheorghe Zamfir este pe locul unu în lume şi niciodată nu a fost pe locul doi? De câte ori Nadia a ieşit pe locul doi sau trei? De câte ori Hagi nu a primit cartonaşul roşu şi a fost dat afa­ră din teren? Eu n-am cunoscut niciodată în cariera mea locul doi şi în toa­te domeniile muzicale pe care le-am abordat am fost pe locul întâi. Inclusiv în morală, pentru că am fost unul dintre cei mai morali artişti români. Au existat voci care l-au clasat pe Brân­cu­şi cel mai mare român din toate timpurile. Când va avea Brâncuşi un mili­ard cinci sute de milioane de voturi să vină susţinătorii săi să stea de vorbă şi cu mine. Când a fost concursul “Ro­mâni celebri”, eu am ieşit pe locul 54, şi Gheorghe Becali pe locul 12. Ce a făcut Gheorghe Becali mai mult decât mine? În acest clasament, George Enescu nu a ieşit în primii 100, deşi se injectează în festivalul care îi poartă numele treizeci milioane de euro anual şi este considerat cel mai mare muzician român din toate timpurile. Eu nu am fost invitat niciodată în acest festival”

Greseste, e clar…

Viata l-a lovit, e clar, dar TREBUIE ajutat, de ce nu putem noi sa fim generosi cu el, sa iertam ce a gresit si sa il ajutam? De ce ne mandrim cu el, dar suntem chiar satui de cate medalii, premii a castigat, de cate personalitati l-au admirat…de parca am astepta sa ii facem odata statuie ca sa ii cinstim memoria cum se cuvine si omul sa ne lase in pace odata?
LA NAIBA! OAMENII NU SUNT UMANI!
Am impresia ca si laudele lui vin tot dintr-o disperare ca este uitat, ca este pus in vitrina. Dar el TRAIESTE si are nevoie de oameni!

E subiectiv si cam agresiv, ca toate marile talente, dar trebuie iubit si admirat, caci el nu traieste pentru el cel mai mult, ci pentru a se darui.

 Nu stiu cata dreptate are, nu stiu cata dreptate au ceilalti, dar un lucru e clar – un om de talentul lui nu poate sa se umileasca cerandu-le sa fie la catedra de nai din Bucuresti ….e prea de tot…la naiba!

 

Research:

La Universitatea Bucuresti – în anul 2001 se înfiinţează, prin eforturile sale,  prima catedră de nai din lume. Este înlăturat de la catedră în toamna anului 2005, nemaifiind votat de Consiliul Facultăţii de Interpretare Muzicală. Ulterior, predă cursuri de nai la Universitatea Valahia din Târgovişte.

sursa cotidianul : „Maestrul Gheorghe Zamfir este nevoit sa abandoneze catedra de nai de la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Conducerea institutiei a ajuns la concluzia ca acesta strica imaginea universitatii, acuzindu-i pe decani si rector de trafic de influenta.

Desi a fost infiintata in anul 2001, special pentru Gheorghe Zamfir, clasa de nai din cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti nu il va mai avea pe acesta ca profesor din toamna acestui an. Dan Buciu, rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, spune ca „Gheorghe Zamfir nu a mai fost votat ca si profesor asociat in Consiliul Facultatii de Interpretare Muzicala, iar numele lui nu a putut fi citit in Senat pentru a fi validat in aceasta functie”.

 

sursa jurnalul:  „Romănii nu m-au primit niciodată aşa cum am fost primit in alte state ale lumii. Preşedintele Băsescu nu m-a primit niciodată, Iliescu – niciodată. In 1993-1997 a avut loc al doilea exil al meu, pentru că am avut curajul să ies la Universitate şi să strig «Jos Iliescu, jos comuniştii!». M-am intors in 1997, cănd «m-am aruncat» in braţele lui Constantineascu, care mi-a spus să plec de unde am venit, că nu poate face nimic pentru mine. Am depus patru memorii la Cotroceni, solicitănd audienţă la preşedintele Băsescu. La toate mi s-a dat răspuns negativ. Nu i-am cerut averi. In acest moment am rămas doar cu gloria. Indiferenţa guvernelor care s-au perindat a fost mult mai teribilă decăt Ceauşescu. Mi-am dat seama că cei din ţară erau inchişi ermetic şi nu m-au acceptat, abia venit din exil, chiar dacă eram un om de renume şi de talie mondială, care venise cu un munte de glorie. Am fost marginalizat ca şi in vremea lui Ceauşescu”, spune cu tristeţe maestrul Zamfir.

Aş vrea să-l intreb pe Jaques Chirac, pe care l-am cunoscut indeaproape, dacă el ar uri-o pe Mireille Mattieu dacă n-ar fi de acord cu o idee de-a lui. Eu nu cred că George Michael ar fi deportat din SUA dacă nu ar fi de acord cu Bush, intr-o zi. In fiecare zi in sufletul meu sunt tone de lacrimi şi de bocet. In fiecare an am primit felicitări din afara ţării, dar aici nu am primit nici o felicitare”.

„In anul 2000 am creat această clasă de nai. Dar a fost un plan machiavelic din partea lui Dan Buciu, care era rector, şi a lui Şerban Soreanu, decan. Acest proiect, cu infiinţarea clasei de nai, exista din 1997. Aducerea mea in anul 2000 a fost făcută pentru a servi drept trambulină şi locomotivă unei persoane fără studii de specialitate şi fără diplomă de nai, care să intre in posesia titlului de profesoară”, adaugă maestrul Zamfir. Marele naist a fost nevoit să abandoneze catedra de nai de la Universitatea de Muzică din Bucureşti după ce conducerea instituţiei a decis să-l inlăture. „La catedra de nai pe care eu am infiinţat-o nici măcar nu am putut să figurez ca titular. In anul 2004, cei de la Conservator mi-au spus că eu nu pot să iau titlul de profesor decăt dacă am doctoratul.”

sursa adevarul: „Mi-au zis ca am adus injurii institutiei si le stric imaginea, eu care timp de 50 de ani am ridicat in slavi imaginea Romaniei in lume, prin 120 de discuri de aur si platina. Nu am inteles niciodata de ce, dupa o lupta de 11 ani, din 1990 pana in 2001, pentru a infiinta prima clasa de nai din istorie la nivel universitar, a fost nevoie imediat de crearea unei a doua catedre de nai, din moment ce aveam doar 4 studenti, paralela cu a mea, care sa fie condusa de o persoana total incompetenta, fara diploma, fara specializare, Dalila Cernatescu, in varsta de numai 27 de ani, care a depus odata cu mine cererea de doctorat. A fost creata catedra de muzica de camera special pentru ea.

Studentii lui Gheorghe Zamfir sunt revoltati si ameninta cu inghetarea anului universitar. „In fiecare an isi bat joc de noi si ne trimit la doamna Dalila cand noi ne pregatim cu maestrul. Cum sa pleci de la Gheorghe Zamfir si sa mergi la altcineva? Nu se poate asa ceva. Noi n-am vazut-o niciodata sa puna gura pe fluier sa ne arate cum se canta, sa ne dea exemple si asta e regula de baza. Vom ingheta anul daca nu se iau masuri. Noi ne-am pregatit cu un an inainte de a intra la facultate cu maestrul. Cu ea, ne pierdem viata. O sa ne instalam corturile in fata ministerului si o sa facem greva”, spune Flavius Tinica, student in anul IV

rectorul Dan Cezar Buciu spune ca „am obosit sa mai aud acuzatiile murdare si nejustificate ale lui Gheorghe Zamfir. Intr-adevar, a fost analizata in Consiliul Profesoral cererea lui de a mai colabora la noi si membrii au votat impotriva. E usor de banuit de ce. Nu a reusit sa stabileasca relatii foarte bune cu mediul universitar. In momentul in care esti invitat de o facultate sa predai, trebuie sa te supui anumitor reguli indiferent cum te cheama. Dansul a pretins sa fie singurul profesor la nai. Noi mai avem si o asistenta. A fost angajata, el a fost in comisia de examen. A fost de acord cu promovarea ei. Nu stiu ce are cu ea, ca a batjocorit-o in toate felurile. Studentii lui sunt foarte batausi, se impun in forta atunci cand Gheorghe Zamfir stabileste ceva”.

 Alte date despre el:

A scris si o carte in trei volume despre nai,  teza de doctorat, intitulată Naiul – geneză, evoluţie şi semnificaţie si Traitė Du Naï Roumain: méthode de flûte de Pan (1975)

O carte autobiografica – Binecuvântare şi blestem, (2000)

A scris si o carte de versuri – În inima întristată a barocului.

Are viziuni colorate ale sunetelor si  picteaza sonte, cantate,…picteaza un pic cam naiv, totusi, dar  armonizeaza deosebit culorile. Puteti vedea aici

Materiale audio, video, pe situl lui personal. 

– se naste la Gaesti, jud Dambovita

– Modifică forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare

– in timpul comunismului dedica un concert lui Dumnezeu si e nevoit sa plece in exil in 1982

– are un fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist într-o formaţie rock din Montreal

– initial nu i-a placut naiul, caci ii solicita prea mult efort fizic si lui ii placea acordeonul, dar tatal lui a fost insistent, caci profesorul ii spusese ca are talent pentru nai

– creeaza un nou tip de nai, devine posibilă interpretarea melancolică la nai a doinelor, cântecelor de leagăn, bocetelor şi chiar a unor inflexiuni ale vocii umane

– ca student calatoreste prin strainatate si castiga numeroase premii I

– faimoasele sale piese: Doina de Jale şi Doina ca de la Vişina

in anii ’68-’70 face turnee in Germania vestica, Rusia, China, Elvetia si are succese uriase.

– va cunoaste succese mondiale, e chemat sa concerteze pentru imparati, presedinti, papa

– a contribuit la crearea coloanei sonore a unor filme celebre – Once upon a time in America, Kill Bill,

dupa revolutie se intoarce in tara, dar continua turneele internationale si in Turcia e considerat cel mai popular compozitor si artist al secolului 20

– creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic

– este câştigătorul a 120 de discuri de aur şi platină, şi are peste 120 de milioane de albume vândute

– Este singurul artist european care a câştigat două discuri de aur în SUA şi singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria

– se inscrie in PRM

„Am fost atras în curse politice de oameni care s-au folosit de mitul şi de numele meu. M-au terfelit, după care m-au părăsit şi m-au uitat. Sunt foarte trist şi dezamăgit de tot ceea ce mi s-a întâmplat.”

– in toamna 2004 este membru al PD – de ce n-a stat departe de politica asta murdara!!!

 

un interviu in cadranpolitic:

Suntem în plină criză morală şi spirituală, pentru că moralul nu mai există, iar spiritualul a dispărut, ceea ce duce la aceeaşi concluzie. Suntem pe calea dispariţiei tuturor formelor ce ţin de bunul simţ şi de trecutul glorios care ne-a hrănit pe toate planurile şi trăim într-un beci întunecos hrăniţi cu o subcultură şi o teroare şi frică injectată latent, şi o impunere a fricii care este obiectivul numărul unu de a domina lumea de către ghizii ascunşi care ţin totul sub control. Când nu mai recu­noşti coloşi şi giganţi ca Eminescu nu ne mai putem numi un popor, o ţară…

Nu există artişti contemporani. Totul e prăbuşire totală. Nu mai există concept, nu mai există sistem, nu mai există ghid, formatori de şcoală, nu mai avem direcţie şi cârmă, nu mai există nimic: oameni-model, căci modelul nostru actual este America, o ţară care în 1850 era încă nelocuită în mare parte a ei. Ne aflăm într-un haos gene­ralizat teleghidat cu bună-ştiinţă.

Vi se pare normal ca cel mai cunoscut român în lume să nu fie invitat la evenimentul artistic organizat pentru summitul NATO… şi ca toţi jur­naliştii americani aflând că sunt român şi că mă aflu în ţară să dorească să mă vadă? Vi se pare normal să fiu scos de pe lista reprezentanţilor artiştilor ro­mâni care au susţinut un spectacol acum câteva săptămâni la Bruxelles?

Părăsirea lui Dumnezeu poate fi considerată astăzi ca tragedia numărul unu a umanităţii. Omul a rămas fără busolă. Încontinuu mă întreb ce vor să facă omul şi omenirea, unde să ajun­gă, cu cine şi de ce. Nu mai există scop major, există doar tendinţa ca cel pu­ternic să-l domine şi să-l sfâşie pe cel slab. Dacă nu ar exista poporul sau po­poarele, ce s-ar face politicienii? S-ar sfâşia între ei, dar pe cine ar mai domi­na? Poporul este subiectul cel mai puternic şi cel mai slab pentru aplica­rea proiectului politicianului. Când po­po­rul este slab, politicianul îl “injec­tează” cu un ser care dă impresia de revigorare pentru a-i da impresia că este puternic şi a-l supune şi mai tare. Dacă priveşti totul de sus, toată scena politică a omenirii seamănă cu o piesă de teatru jucată de cei mai proşti actori. Am ajuns într-o situaţie atât de jalnică, încât, dacă ne-am privi în oglindă, ne-am ascunde în gropile abisale de sub oceane.

Niciodată omul în existenţa sa terestră, cu războaie, conflicte, sex, cri­mă, minciună şi pornografie, ateism şi duşmănie împotriva lui Dumnezeu nu a ajuns mai tragic, mai hilar şi mai comic ca astăzi. Politicianul a ajuns la o dominare absolută şi este atât de mândru de această cucerire asupra a tot ce mişcă într-o societate inclusiv cultura încât în curând va avea loc o implozie. Seamănă cu un circar care şi-a uitat actul de dresură. De fapt, sfârşitul este iminent. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Iniţiaţii ştiu mai bine acest lucru. Ca să redresezi ceva este imposibil. Singura salvare este să ne resemnăm cu umilinţa, fiindcă umilinţa este una dintre cele mai nobile stări. În Biblie se spune: “Inima înfrântă şi smerită, Dumnezeu nu o va urgisi.”

Până când nu va dispărea generaţia veche a românilor îmbrăcaţi în togă de comunist, cu satana în sân şi-n buzunare, care se plimbă prin culoarele preşedinţiei şi ale parla­men­tului, până când această rasă care nu vrea să cedeze nici un gram de putere nu va fi lichidată sau se va autolichida, în România nu va fi nici pace, nici prosperitate pentru românul de rând, pentru că cei care fac parte din aceste grupuri hrănesc poporul cu minciună. Priviţi aspectul jalnic al ţăranului român…
 
 
 Ceea ce este mult mai tragic e faptul că ştafeta nu are cui să-i fie dată decât celor care s-au hrănit la şcoala vechilor, şi în acest caz România şi po­po­rul român nu mai au nici o scăpare. Restul e utopie şi ne hrănim cu himere: pacte, axe şi promisiuni. Nimeni nu ne va da niciodată nimic, şi nimic contra nimic nu există. Cel mai bun lucru era să rămânem ţară neutră, să fi luat exemplu de la ţările scandinave care sunt cele mai prospere. Cel puternic şi bogat nu dă nimic la sărac decât din milă sau dacă are interes ca săracul să lucreze în favoarea lui pe nimic sau să-i ia şi haina care o are pe el ca apoi să-l lichideze.”

5 răspunsuri

  1. GHEORGHE ZAMFIR nu poate fi caracterizat decat printr-un singur cuvant: GENIU !

  2. Are cateva defecte (laudaros, usor grandoman – si-a luat resedinta in Franta – si sperie usor prin credinta lui foarte afisata)

    …dar e un GENIU.
    are si defecte „faine”- spune adevarul in fata si e incomod pentru sarlatani

  3. Dle Zamfir, cand nu mai aveai bani t-ai intors in Tara si t-ai dus la PRM, asta e nimic, dar sa te legi de fetele conservatorului e un lucru urat , chiar nu esti pregatit ca dra Dalila. Ai avut succesul celor fugiti de comunism, te-ai comportat foarte urat, chiar am vazut, parerea mea e sa tai frumos cu muzica pe care ai avut-o si lasa altii sa-si vada de viitorul lor

    • cred ca a ramas cu sechele datorita regimului si cine nu a trait exilul mai bine tace. dalila o fi ea mai pregatita teoretic, dar arta, nu se „corecteaza” dupa „greseli de ortografie”, ci se coteaza in functie de talent, geniu. ea cadru didactic, el maestru ! sa purtat urat, insa orice om tb privit in context. multi ii impartasim dispretul pentru non valorile de la noi, chiar de curand am citit in ziar: „pe eleva porno o stie toata lumea, pe elevii olimpici nu-i cunoaste nimeni”…tara asta te aduce intr-o stare animalica daca tii un pic la istoria ta si tii cont de actualitate. in pragul nebuniei ajungi daca stai sa te gandesti. chiar ii inteleg pornirile. sustinatorii regimului comunist sunt inca intre zidurile oricarei institutii romanesti, cu puterea inca in maini, tot reducand la tacere vocile „rasculatilor”. tot respectul pt cititori 🙂

  4. Da, numai ca tara suntem noi, fiecare, prin pasivitatea, tacerea noastra, ne integram in acest peisaj mohorat….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: