Tropaeum Traiani – Adamclisi

E un loc linistit si cald, in care vantul adie discret. E un loc ce pare uitat de lume. E cerul intens albastru, e iarba uscata, e griul mausoleului, sunt pasii imprimati in aer ai vechilor oameni din acele locuri. Istoria e in aer, pluteste in jur si se intoarce cuminte odihnindu-se pe pietre.

Ce e fain e ca daca vrei sa nu ai parte de drum aglomerat (venind de la mare) si sa vezi ceva urme stravechi o iei venind dinspre Constanta spre Negru-Voda, treci Dunarea cu bacul pe la Ostrov (25 de lei), apoi te opresti inainte sa ajungi la Adamclisi in aceste locuri care pentru mine sunt magice.

Pe traseul asta o masina trece la 10 minute iar soselele sunt incredibil de bune. Treci prin sate saracute, pe langa o multime de paduri care sunt rezervatii, tot urci si cobori acele zone deluroase.

Despre monument trebuie spus ca vei da de elemente precum metope, creneluri, frize. Metopele sunt placi de piatra in care sunt sculptate scene din luptele dacilor lui Decebal, aliat cu sarmati si germanici impotriva romanilor lui Traian. Crenelurile sunt partea superioara a zidurilor, unde apar sculptati prizonieri.

In varf are un grup statuar format dintr-un barbat in picioare si doua femei asezate.

Proiectul ii apartine lui Apollodor din Damasc.

Are si o inscriptie sus: ” Zeului Marte Razbunatorul, Imparatul Cezar, fiul Divinului Nerva, Nerva Traian, Augustul, Invingatorul germanilor, invingatorul dacilor, marele preot, avand puterea tribuniciara pentru a XIII-a oara, imperator pentru a VI-a oara, consul pentru a V-a oara, parintele patriei, dupa ce a invins armata dacilor si a sarmatilor, a inchinat acest trofeu, guvernator imperial de rang pretorian fiind…”

Trebuie spus ca varianta de mausoleu e una preupusa de istorici si restauratori, piesele originale se pastreaza in muzeul din centrul satului Adamclisi ( care in limba turca inseamna ” biserica omului”)

Intregul complex cuprinde pe langa monument, o cetate, un altar, un tumul funerar. El a fost construit intre 102-109 in cinstea victoriei romanilor asupra getilor din 102. In timpul acestei lupte a murit un comandant roman a carui urna a fost pusa in tumul.

Cetatea:

Trebuie spus ca se plateste o taxa de 3 ron pentru a-l vizita.

 mai multe info aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: