Ce i-a facut Romania lui ’90 Amitei Bhose

Este incredibil faptul ca dupa ce a venit democratia in Romania cea care a suferit cel mai mult a fost cultura. Nu-i o noutate, stiu, insa ceea ce mai aflu imi da o stare de perplexitate.

Cautam ceva pe net si am dat de site-ul celebrei Amita Bhose, de pe  care citez:

„Am fost acuzată pentru că am iubit România. Îmi recunosc „vina”. De dragul culturii române, cu dorinţa de a întemeia o şcoală serioasă de indianistică, m-am stabilit aici.

Dacă am vrut să împart soarta poporului român, am suferit de frig, foame şi frică – acea teamă care aproape că ne-a paralizat minţile – alături de el. Nu m-am gândit să plec de aici, nici să trâmbiţez la posturile străine de radio.

Scriam cu mâna în mănuşă, umblam după lumânări pentru serile fără curent, aşa cum făceau mulţi. N-am învăţat, însă, să patinez pe străzile Capitalei, pentru că în fiecare zi studenţii mă luau de mână, mă duceau la Universitate – la cursuri sau la examene – şi mă aduceau acasă.

Uitându-mă la acele fiinţe înfometate, înfrigurate, deprimate moral, uneori mi se părea că vorbesc unor statui, într-o galerie de artă. Când le ascultam lecţiile, vedeam cum le-au îngheţat buzele, în „temperatura camerei”. Totuşi, lumina privirii lor mi-a dat puterea să rezist”.

Amita Bhose, 1992

sau din biografie:

1990 Sporesc presiunile asupra Amitei Bhose, menite a o face să părăsească Universitatea: o proaspătă absolventă a secţiei română-hindi pătrunde in sala de curs, prezentându-se ca adevarata titulară a lui şi ameninţând-o cu reclamaţii la minister; o alta o injuriaza de câte ori o intâlneşte şi incearcă să o agreseze chiar in propria-i casă; primeşte telefoane ciudate;

La sfarsitui anului univeisitar, postul ii este desfiinţat.”

Si tot asa, o serie de umilinte care s-au sfarsit cu moartea ei.

5 răspunsuri

  1. De fapt, corect ar fi – Ce i-au facut unii romani Amitei Bhose. Nu?

    Carmen Musat Coman – vezi si http://www.edituracununidestele.ro

  2. Nu inteleg cum altii au putut lasa sa se intample asta. Mi se pare inuman de nedrept

  3. „În 2005, Carmen Musat Coman primeste Premiul ambasadei Indiei pentru promovarea culturii indiene în România. Face traduceri din francezã, în special cãrti de psihologie, si traduceri din bengali. În 2008 la editura Polirom a publicat Cele mai frumoase basme bengaleze, traduceri realizate din bengali, având onoarea de a fi cotraducãtoare a cãrtii, alãturi de reputata scriitoare, traducãtoare si cercetãtoare Amita Bhose, a cãrei discipolã este.”

    Imi puteti spune mai mult despre Amita Bhose?

  4. Despre Didi – Amita Bhose scriu o carte, asa cum am vazut-o eu intre anii 84 si 92, cand s-a stins din viata. Mai multe despre Amita Bhose ca opera gasiti in cartile scrise sau traduse de domnia-sa… Sau daca vreti sa cunoasteti cat de cat omul Amita Bhose in revista One e un articol, e si pe net – Sora mai mare a lui Eminescu/

  5. Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: