Un fabulos pictor japonez – Utagawa Hiroshige 1797-1858

  Ca de obicei, am mers pe o pista oferita de Teo. E fascinant… L-a influentat pe Monet, pe Van Gogh. I-a invatat sa foloseasca lumina si culoarea, dupa parerea mea. Pictorii chinezi creau peisaje extraordinare prin secolul 10, desenau fascinant exteriorul, cand europenii inca foloseau lumina artificiala si culorile ei.

Are culori luminoase, contraste armonioase, picteaza exceptional, dupa mine, marea, iarna, pomii infloriti, scenele cu multimi, pestii.

Este celebru pentru scenele pictate in orasele pe traseul Tokaido, pentru scenele din orasele Edo si Omi, pentru piese de teatru pictate, ilustratii de carti…

Iarna:

Scene din viata oamenilor:

Pasari, flori, pesti..

MAREA SI APOI MUNTELE FUJI-SAN

PEISAJE SI APOI CIRESI INFLORITI

HIROSHIGE SI VAN GOGH

Hiroshige mizeaza pe imagini lucide, clare, care amintesc foarte mult de linistea si de tacerea din jurul templelor budiste nipone. Tehnica sa consta in efectuarea unei matrice a imaginii pe lemn si in imprimarea ei pe pinza de bambus. In intreaga sa viata, artistul a efectuat peste 5.000 de printuri, 1.000 dintre acestea reprezentind regiunea Edo, cel mai mare oras japonez din acea vreme, in cadrul unei serii care a devenit un reper in istoria artei peisagistice. Scene cu ninsoare, festivaluri, momente alese aparent intimplator de pe strazile orasului, gradini, riuri, toate printurile lui Hiroshige vorbesc despre caracterul permanent al acestei lumi, despre linistea pe care o respira, atit de departe de haosul si vacarmul lumii actuale incit tablourile par magice pentru privitorul de azi.

Seriile de peisaje „Cincizeci si trei statii din Tôkaidô (1833-1834) si „O suta de peisaje celebre din Edo” (1856-1858) au influentat puternic artistii impresionisti, mai ales pe Monet. Vincent van Gogh a lucrat la doua reproduceri dupa „Gradina de pruni din Kameido” si „Podul si ploaia”, fiind puternic impresionat de tehnica lui Hiroshige. Artistii rusi Ivan Bilibin, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai miscarii artistice de la inceputul secolului al XX-lea, si Mir Iskusstva („Lumea artei”) s-au inspirat puternic din tehnica si viziunea artistului japonez.

DATE DIN VIATA SA

– s-a nascut in 1797 in Edo (Tokyo de azi) intr-o familie de mici nobili japonezi care se aflau in slujba shogunului, a caror misiune era aceea de a pazi castelul Edo de incendii.

– pictorul a fost instruit in arta grafica de catre un alt pompier influentat de scoala chineza Kanô

– a devenit un artist ukiyo sub influenta contemporanului sau, Hokusai, unul dintre cei mai cunoscuti artisti niponi, celebru mai ales pentru lucrarea „Marele val din Kanagawa”.

– In 1856, artistul s-a retras din lume alegind sa devina calugar budist. In acelasi an a inceput sa lucreze la seria „O suta de peisaje celebre din Edo”. A murit la virsta de 62 de ani, in 1858, de holera,  si a fost inmormintat intr-un templu budist zen din Asakusa.

SURSA INFORMATIILOR: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-12-28/japonezul-care-i-a-inspirat-pe-impresionisti.html

ALTE INFO

-s-a nascut sub numele de Ando Tokutaro

– tatal sau era si samurai, si pompier

– la 12 ani i-au murit ambii parinti, cu cateva luni inainte ca tatal sau sa il numeasca in locul sau pompier, indeletnicire la care nu a renentat pana la 43 de ani

– doi ani mai tarziu a intrat in faimoasa scoala a lui Toyohiro Utagawa, care i-a permis un an mai tarziu sa ia numele Utagawa, dupa ce a fost respins si de aceasta scoala, si de o alta

– prima lucrare ilustrarea unei carti , in 1818, la 21 de ani; a creat si stampe traditionale, cu subiecte ca: actorii kabuki, femeile frumoase si luptatori

– in 1830 a trecut in alt domeniu, al stampelor cu peisaje

– una din capodoperele sale va fi seria Tokaido gojusan-tsugi no uchi / Fifty-three Stages of the Tokaidodin 1833- 1834 cu 55 de stampe; Tokaido era un drum ce lega Edo de Kyoto

– in urmatorii 20 de ani s-a concentrat pe stampele cu peisaje

– alte faimoase serii ale lui:

  • Famous Places of the Eastern Capital (meaning Edo)
  • Famous Places of Kyoto
  • Famous Places in the Sixty-Odd Provinces
  • Sixty-nine Stations of the Kiso Highway
  • Eight Views of Lake Biwa
  • Thirty-Six Views of Mount Fuji

– ultima serie a sa Meisho Edo Hyakkei, One Hundred Famous Views of Edo este considerata capodopera

– adevarata reputatie i-a fost data de europeni

– a creat aproximativ 5400 de stampe, iar cele din ultima perioada erau mai slabe calitativ, din cauza ca le realiza rapid, la cererea pietei

5 răspunsuri

  1. Super material! 🙂 Eu, una, nu as fi avut rabdarea sa caut atatea imagini… Compozitiile lui Hiroshige sunt extraordinare. Felul in care cadrul taie obiectele din prim-plan (trunchiul de copac, picioarele calului) sunt surprinzatoare si inovatoare. Nu mai vorbim de cromatica, de arta de a dispune detaliile in spatiu…

  2. […]  Un fabulos pictor japonez – Utagawa Hiroshige 1797-1858 […]

  3. 🙂 Mi-a palcut atat de mult, incat nu a fost niciun moment vorba de a-mi pierde rabdarea. Cand lucrez la ceva ce-mi place, am o putere de munca supraumana, as zice – cred ca am lucrat 12-15 ore. Pe langa asta, a descoperi o pictura care imi place este echivalent cu plutirea, evadarea, imbatarea de o aroma extraordinara…si nu ma mai satur…caut intruna senzatia…

  4. sunt cateva fantastice!

Lasă un comentariu